Då är den här

Den där sista dagen på året. Den där dagen när vi brukar summera året som har gått. Tänka till lite och önska oss bättre händelser på det nya året. Vi brukar också inse att tiden går väldigt fort. Jag avger aldrig några nyårslöften. Det brukar inte bli så ialla fall. Men jag brukar önska inför det nya året att det ska komma med lycka och många possitiva händelser.

Samma önskan vill jag skicka till er alla. Så från mej och mina vovvar vill jag önska er alla ett riktigt Gott Nytt År

Tack ica


Nyårs firande

https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3228166/images/2012/f13_50df6bdaddf2b32cd9009d48_thumb.jpg

Nyårsraketer

Det är farsinerande att se nyårsraketer stiga till luften. Se dom brisera och slå ut till en gnistrande, lysande boll. Knallen när dom expolderar ger spänning och efteråt ligger en tung doft av krut i luften. Massor med rakteter kommer att skjuta i höjden på nyårs natten. Massor med folk kommer att beskåda och beundra fyrverkerierna. Massor av hundar kommer att må väldigt dåligt.

Där jag bor har eländet redan börjat. Jag förstår att det är kul och spännande med raketer. Jag har själv förr om åren alltid fyrat av några vid tolvslaget. Det hör liksom till. Men nu finns inte ens tanken på att göra så.

Jag har två hundar. Den ena, Toker, bryr sig inte. Han brukar fortsätta sova gott oavsett vad som händer runt om kring honom. Men men min andra hund, Bella, är livrädd. Bara doften av krutrök i luften får hela hennes lilla kropp att rista av ångest.

Dom senaste dagarna har det smält lite då och då. Doften av krut ligger kvar och eftersom Bella har varit med ett tag nu så vet hon vad som väntar. Vi gör vad vi kan för att lindra eländet för henne. men tyvärr kan vi inte veta när någon ska smälla av en raket i förväg. Situationen gör henne stressad. Promenaderna blir jobbiga för henne och hon drar i kopplet för att komma hem fort. Så fort så hon ger sig inte tid till att göra sina behov ute. Hon uppfattar hela situationen som extremt farlig och då ska man söka skydd, inte vara ute på promenad.

Inte ens innomhus känner hon sig helt trygg. Ljuden tränger in genom väggarna. Ljuset syns genom förnsterna och dofterna smyger sig in dom med. En ledsen Bella förstår inte vad det är som händer. Hon förstår inte att vi människor firar och är glada. Hon förstår helt enkelt inte. Det går inte att förklara för henne. För hon är en hund.

Hundar styrs av instingt. Nyårsraketer skickar signaler till hundens instingt att fly. Kan dom inte fly så vill dom gömma sig så gott det går. Sliter sig den panikslagna hunden lös från sin ägare så kan flykten bli ödesdiger.

Vi gör så gott vi kan för att mildra hela situationen. Låter Tvn stå på för att mota ev ljud utifrån. Drar för gardiner och persienner för att mildra intrycken utifrån. Stänger fönster och dörrar. Håller oss lugna. Tar korta promenader på tider då vi hoppas att det inte ska smälla. Torkar upp ev "olyckor" som blir innomhus (utan att fya).

Jag vet inte exakt hur det är med lagar och regler runt smällare. Har för mej att det finns en hel del sådana. De efterföljs inte. I Karlstad bjuder kommunen på nyårsraketer vid sandgrundsudden varje år. Flera kommuner har liknande konsept. Ta reda på vad som bjuds i din kommun. Åk dit och se på det fyrverkeriet. Då sparar man på både pengar, miljö och hundars lidande.

Hundägare tar sitt ansvar och gör vad dom kan för att hunden inte ska lida. Nyårsfirare borde ta sitt. Om det nu absolut ska smällas raketer så vore det fantastiskt bra om dessa fyrades av direkt efter tolvslaget som traditionen bjuder. Det är fortfarande en pina för många hundar men den blir åtminstonde kort.


God Jul.......

Gott Nytt År och God fortsättning.

Det lackar mot jul

Hej å hå vad fort tiden springer. Vovvarna och jag hinner nästan inte med. Vi gör så gott vi kan precis som alla andra. Nej, man ska inte stressa. Det blir Jul ändå. Så vi försöker hinna med att njuta av snön. Lek och bus i massor. Bella ser så rolig ut när hon kommer genom snön skuttandes fram som en kanin. Toker han är lite mer som en bulldoser. Han plöjer sig en egen väg. Å jag hänger med så gott det går. Måste ta med kameran ut å försöka fota lite bus någon dag.

Pappa Benji

Pappa Benji bor ju inte hos oss, så han träffade inte valparna så mycket. Men han är stolt pappa ändå. Snäll klok och förståndig. Så här kommer en extra grattis hälsning på ett års dagen från honom

Grattis alla goa sötnosar

I dag är det det ingen vanlig dag, för i dag är det valparns födelsedag. Hipp, hipp Hurra. Mamma Bella, pappa Benji, tokfabrorn Toker och extra lekmamman Cleo skickar födelsedags nosgos

I morgon är det en alldeles särskild dag

För då är det valparnas 1 år dag. Redan i dag har jag fått en hälsning från Saga. Hon har en egen julkalender och den är väldigt uppskattad. Fick några fina bilder på sötnosen Saga som jag har publicerat. Å här kommer hälsningen

Hei! Sender en hilsen fra Saga. Tenk at hun snart er et år. Hun er kjempeglad i snøen som har kommet, men ikke fullt så fornøyd når gradestokken har vist -20* noen dager. Hun har fått sin egen julekalender som hun synes er stas, det er det store høydepunktet om morgenen her. På fredag blir det litt feiring med noe godt til Saga. Stor hilsen til deg, mamma Bella og Toker fra Saga og oss

Saga sötnos


Gillar snö


Det lackar mot jul

Vaknade genomförkyld. Men så är det. Inget att göra åt det. Går väll över av sig själv så småningom. Mina goa vovvar däremot är pigga som vanligt. Nu har det äntligen kommit lite snö som dom kan busa runt i. Å busar det gör dom.
Bellas valpar fyller snart 1 år. Ja, så fort springer tiden. Alla har det bra i sina nya familjer. Uppskattade och älskade som dom små söta godingar dom är. Inga valpar längre, men i mitt minne så är dom små, söt busfrön.

RSS 2.0