Skööööna Maaaaj

Bella sjunger in våren. Gose tösen våran. Härliga vovva.

Valborg på öa.

Tidigt i morse åkte jag och alla vovvarna och min bror ut till stugan på öa. Vi tog morgonfärjan som går 07.30. Vi hoppades på fint väder och det fick vi. Jag och min bror har greja på vid stugan. Vovvarna fick börja med att äta frukost i det gröna. Sen kunde dom strosa och leka i sin nya inhägnad. Det var spännande att kunna springa om kring, undersöka saker och att kunna gå ut och in när dom ville.  På eftermidagen när jag fick en stund över och tog fram kameran, ja , då var alla vovvarna så trötta så dom sover på nästan alla bilder. Men å andra sidan så har dom haft en mysig dag med massor av bus och lek. En och annan köttbulle har dom käkat också. Det smakade mumma kan jag lova. För lite extra måste man ju ha när vi nu ända har det så mysigt.

Tröttisar


Trollet Smulan


Trötta Sigrid


Ljuvliga vår

Karlstad på våren när det är som vackrast. Fotot är taget av min svägerska. Motivet är från Mariebergsskogen

Lång promenad.

I dag har valparna varit med på en lång promenad. Vi har gått den vägen förut så dom är vana nu. Vi går genom skogen och kommer fram till en bäck som det är en bro över. Varje gång stannar valparna på bron och tittar ut över kanten. Det är spännande med den porlande bäcken under. Det är skönt för både människor och djur att få röra på sig. När vädret är så underbart som i dag så är det extra härligt. Vi tar tid på oss och har inte bråttom. Promenader i maklig takt är spännande för då hinner valparna med att kolla in allt som finns i naturen runt om kring dom
I morgon tar vi tidiga färjan ut till öa och njuter av dagen. Ska ju bli hyfsat väder i alla fall. Hoppas på många fina bilder som givetvis kommer att hamna här på valparnas egen sida. Kan tänka mej att dom kommer att vara extra trötta i morgon. Dom kommer att få springa lösa hela dagen. Massor av bus och hyss att se fram emot

Härliga vår

I dag när vi var vid min stuga så hittade jag årets första blåsippa. Den tittade fram bland en massa gamla fjolårslöv. Massor med fjärillar såg vi också. Några humlor hade vaknat till liv. Nu tror jag faktiskt på att våren är här på riktigt.

Härliga vår


Min kusin har delat med sig av denna fina dikt

Loggfoton
I stood by your bed last night, I came to have a peep. 
I could see that you were crying, You found it hard to sleep.
I whined to you softly as you brushed away a tear,
"It's me, I haven't left you, I'm well, I'm fine, I'm here." 

I was close to you at breakfast, I watched you pour the tea, 
You were thinking of the many times, your hands reached down to me. 
I was with you at the shops today, Your arms were getting sore.
I longed to take your parcels, I wish I could do more. 

I was with you at my grave today, You tend it with such care. 
I want to re-assure you, that I'm not lying there. 
I walked with you towards the house, as you fumbled for your key. 
I gently put my paw on you, I smiled and said " it's me." 


You looked so very tired, and sank into a chair. 
I tried so hard to let you know, that I was standing there. 
It's possible for me, to be so near you everyday.
To say to you with certainty, "I never went away." 
You sat there very quietly, then smiled, I think you knew...
In the stillness of that evening, I was very close to you. 

The day is over... I smile and watch you yawning 
and say "good-night, God bless, I'll see you in the morning." 
And when the time is right for you to cross the brief divide, 
I'll rush across to greet you and we'll stand, side by side. 
I have so many things to show you, there is so much for you to see. 

Be patient, live your journey out...then come home to be with me.
Tillhörande: The Barking Army

Mera Vår

Nu får vi hoppas att ruskväder och vårvindar snart lugnar ner sig. Varje morgon tar jag och alla mina vovvar en skogspromenad. Även om jag kan känna mej trött så piggnar jag snabbt till i skogen. Härliga är dessa promenader och härliga är mina vovvar. Jag blir alltid lika varm om hjärta när jag ser hur dom skuttar och busar runt i skogen. Energi och livslust i ett litet ullig packet. Ett helt gäng med urgoa gulliganer

Gosetösen Sigrid


Nyfiken Smilla


Sötaste smulan


Tre ursöta gulliganer


Smilla och Smulan


Söta gosiga Sigrid


Håller koll


Tre trallande jäntor


Undra om det är någon som bor där inne


En hälsning från Sigge.

Tack Anette för fin hälsning. Visst är dom lika alla valparn till sättet. Kan täcka mej att Sigge har vuxit till sig. Det har systrarna här hemma också. Dom far fram som en virvelvind när vi är i skogen. Det finns ju så mycket att upptäcka. För att inte nämna smaka på. Päls som ett fluffmoln var ett bra uttryck. Det stämmer bra det. Det skulle vara jättekul att se en före och efterbild när du har klipp honom. Om tjejerna är kvar här när värmen kommer så får nog jag också tänka på att klippa dom. Kul att du tittar in på bloggen ibland. Försöker skriva något med jämna mellanrum. Ska ta lite nya foton på bustejerna.

Nya äventyr.

Idag har alla vovvarna varit med på ett för valparna nytt äventyr. Vi packade i hop oss i bilen och åkte till min stuga på öa. Det är blött på tomten men det gick jättebra att springa runt där ändå. För att komma ut till öa så måste man åka antingen båt eller bilfärja. Vi tog bilfärjan. Jag trodde att valparna skulle bli lite oroliga när färjan började röra på sig. Men dom sa ingenting. Dom hade somnat gott och sov resten av den skumpiga turen på dålig skogsväg till stugan. Väl framme så skulle denna för valparna nya plats undersökas nogrant. Det finna mycket för en liten valp att upptäcka på öa. Vi tog en promenad och kom förbi några bäckar som porlade. Det tyckte valparna var extra spännande. Det prassalde i buskarna och det var nya dofter överalt. Nu är dom trötta och sover gott. Får bli ett bad lite senare. För det är ju så med valpar. Dom upptäcker gärna värden med hela kroppen.

Rusk väder.

Jaha. April kommer med överaskningar nästan varje dag. Eller egentligen inte. Det här är ju typiskt för just April. Valparna klagar dock inte. Snö är jättekul tycker dom. Det blir extra spännande med promenader i skog och mark när man får rulla och hoppa omkring i snö. Så med nosarna som en plog i backen har vi gått våran morgonrunda. Våta men nöjda har valparna somnat. En liten tupplur innan nästa runda kan behövas. Det tar på krafterna att stutsa fram som en kanin genom skogen.

Mat är gott

Mat är så gott tycker valparna. Dom äter med god aptit. Än så länge är det valpfoder dom får. Det behöver dom för valpar växer fort. Det är massor av näring och energi i valpmat och allt går åt i en växande valp. Jag brukar ge lite extra gott till kulorna. Vad dom får varierar. För det mesta får dom smaka på lite av de rester som finns. Köttgryta med gräddsås är en favorit. Alla hundar är mer eller mindre matglada. De flesta tror att de dyra märkena är den bästa maten. Nu är det inte så. Det mesta av den hundmat som säljs i butiker runt om i landet är av bra kvaitet. Så vilken mat man nu väljer är kanske inte så viktig. Det är viktigare att titta på hunden. En hund som är fin i hullet, har glansig päls (utan stylingprudukter), är bra i magen, är aktiv och som inte sitter och kliar sig hela tiden, äter förmodligen bra mat. Jag köper Pedigre till mina hundar. Det fungerar bra till dom. Jag hade tidigare ett dyrt märke. Men så läste jag en studie som Testfakta hade gjort. Den visade att de dyra märkena är just dyra och inte bättre. Tidigare var mina hundar lite torra i pälsen och kliade sig ofta. Det har dom slutat med sen jag började med Pedigre. Så för mina hundar passar den maten bäst. Det viktigaste är att man är lyhörd och inte kör sig fast på ett märke. Om hunden inte mår bra av "fin-maten" -  Byt. För hundens skull. Läs gärna hela artikeln. Den är bra och informativ. Här kommer länken:   http://www.testfakta.se/hem_hushall/article14837.ece

Testfaktas hundmats-test. Läs i kolumnerna.


I arla morgon stund

Tidigt i morse så var vi som vanligt på promenad. Valparna har några favorit ställen i skogen. I morse hittade dom ett nytt ställe som jag tror kommer att bli en favorit. En ganska så stor sten som valparna klarde att klättra upp på alldeles själva. Dom är försigkomna och orädda mina gulliganer. Väl uppe på stenen så sitter dom och spanar. Nu kunde valparna se längre än från backen och det var tydligt att det var väldigt spännande. När valparna hade spanat färdigt så fortsatte promenaden i sakta mak genom skogen.
Senare på kvällen var min kusin och mitt kusinbarn hemma hos mej och gosade med alla vovvarna. Vi tog en extra lång promenad. Det tyckte alla vovvarna var både skönt och roligt. Nu är dom trötta eftert ännu en dag med några nya äventyr. Just nu sover alla sött. Vi ska hinna med en lite kissrunda till sen får det räcka för idag.

Finns det hjärterum så......


Fin utsikt här uppe


Det är en bit ner till backen


Pappa Benjis trädgård.

Det är alltid lika kul att busa runt i pappa Benjis trädgård. Alla valparna får springa så mycket dom orkar. Det blir inte bara spring. Allt måste undersökas grundligt. Det är så mycket som är spännande i pappa Benjis trädgård. Det är skönt för valparna att få springa runt utan någon som håller i dom. Att få leka fritt utan koppel är jätte kul. När dom är trötta så åker vi hem och vila.

Har alltid koll på läget.


Vad säger du syrran. Springa eller brottas?


Brottas


Spanar in nått


Nej, jag gör inget


Solsken

I dag tror jag bestämt att aprill tänker visa sig från sin allra bästa sida. Solen skiner från en klarblå himmel. Nu på morgonen har jag och hela ligan med vovvar varit på en härlig skogspromenad. Vi tog god tid på oss. Som vanligt fanns det massor av skatter att upptäcka i skogen. Pinnar och kottar är dom stora favoriterna. Extra kul är det om man kan sno en pinne eller kotte från någon av sina syskon. Då ska dom brottas lite om pinnen och sen ska dom jaga varandra. För den som blev av med pinnen vill ju givetvis ha den tillbaka.  Hur kul som helst, och jag har bara att hänga med i svängarna. Valparna börjar bli stora nu och dom tar sig smidigt fram genom skogen. På ett ställe finns det ett kullfallet träd. Alldeles lagom stort och högt för att hoppa över. När valparna, och storvovvarna med för den delen, får syn på trädet så blir det full fart frammåt. Sen tar dom ett ordentligt skutt öven stammen. Lika kul varje gång. Ska försöka få detta på film eller foto. Nu har dom snart busat av sig och det är dax för en tupplur. Ev tar vi en tur till pappa Benji i em. För små valpar är alltid fulla av energi och bus. Så dom behöver få springa av sig lite. Det gör man bra i en inhägnad trädgård.

Lata dagar

Idag har det varit rena rama sovarvädret för både människor och djur. Vi har varit ute på våra promenader och busat runt. Leklusten har det inte varit något fel på. Men så fort vi har kommit in så har leken avtagit och alla vovvarna har lagt sig för att sova. Så tillslut tog jag mej en lur på soffan jag med. Man ska passa på att vila ibland också. Allt kan inte gå ut på aktiviterer. Att små valpar sover mycket är viktigt. Framför allt ska dom inte bli störda när dom sover. Det ger tid för både kropp och hjärna att återhämta sig och att bearbeta alla intryck.

Grodväder


Plaskeby

Idag har det regnat i stort sett oavbrutet. Jag personligen tycker inte om att vara ute i regn. På sommaren kan det vara ok. Men den här årstiden är det bara kallt och blött. Valparna och storvovvarna tycker att det är urmysigt med regn. Massor av roliga vattepölar finns det överallt. Om man springer runt i vattenpölarna så skvätter det så härligt tycks dom tänka. Så rejset har gått från den ena vattenpölen till den andra. Genomvåta, men glada, har valparna lekt av sig en massa bus ute idag. Än är dom inte trötta. Men jag gissar att dom somnar sött alldeles alldeles snart.

April april

April är en nyckfull månad. Vädret går från sommarvärme till snöstorm. Fina dagar ska man passa på att njuta av. I dag var en fin dag. Men kall. Nordanviden svepte isande över oss. Inga stormvindar men tillräckligt blåsig för att ute inte skulle vara någon njutning. Valparna och storvovvarna tyckte tvärt om. Dom njöt av att vara ute som vanligt. Vi packade ihop oss i bilen och åkte på tur till en inhägnad trädgård. Det är alltid spännade att få upptäcka värden i lugn och ro. Att få gå och nosa runt så mycket som man vill. Att få gräva i backen för att upptäcka hur det luktar under gäset är riktigt spännande. Smaker och dofter blir till erfarenheter. Små valphjärnor får nya intryck. Kläder som hängde ute på en torkvinda var väldigt spännande. Lite läskigt först men det gick snart över. För det är ju så, att många av de saker som valpen upptäcker för första gången, är lite läskigt. Om man då själv med sitt kroppsspråk visar för valpen att detta är helt normalt och låter valpen få nosa och undersöka i lung och ro, så blir det inte läskigt längre. Mobilkameran har varit i farten igen.

Ljuvliga tokvovven och lekpappan Toker


Mamma Bella har koll på läget.


Oj. Vad är det där???


Hhmmm??? Vad är detta för en mojäng


Vad gör dom nu?!?


Bäst jag kollar


Kolla här! Va spännande!!


Väldigt spännande


Kopia

Det är trevligt med alla inlägg som kommer till mej. En och annan fråga får jag också. Fler och fler har hittat till min blogg. Allt detta tycker jag mycket om. Jag blir liksom varm om hjärtat när jag ser att många har tittat in hos mej. Jag lägger ner massor av tid på att hålla min blogg possitiv. Jag tänker länge på vad jag skriver och hur jag ska formulera mej.
Kanske borde jag bli smickrad av att få mina inlägg kopierade och publicerade på någon annans hemsida/blogg. Men så är inte fallet. För det ändras i mina rader av ord. Mina ord hamnar i ett annat kontext. Får en annan innebörd. Om det tycker jag inte. Att vara en ordrads-tjuv är fantasilöst. Om nu någon nödvändigtvis måste kopiera mej så gör det då med en källhänvisning till orginalet. Använd texten i sin helhet. I rätt sammanhang, och kalla det inte för egna ord. Sist men inte minst. Be alltid om lov. För jag har fått lära mej att om man ber snällt så kanske man får. Men det är inte ok att vara en ordrads-tjuv.

Suddigt men talande

Lite suddiga och mörka blev bilderna, men talande. Håll till godo.

Var är katten????


Där är katten!!!!!


Vi springer så fort vi kan


Nästan framme


Nu ska vi ikapp


Skymning

Att vara ute i mörker är lite läskigt tycker många. Nu ikväll tog jag,valparna och storvovvarna en skogspromenad i skymningen. Jag var nyfiken på om dom skulle reagera på att det var lite mörkare än vanligt i skogen. Det gjorde dom inte. Valparna busade på som vanligt. Min stolta, kloka katt Cleo var också med. Hon brukar följa med på våra promenader. I dag var katten Cleo busig hon också. Så, det blev räserfart genom skogen. Katten väntade in valparna. När dom nästan var framme då sprang hon snabbt och smidigt i från dom. Valparna kämpade och gav allt för att komma ifatt. Jag fick snubbla och hoppa fram över stockar, stenar och rötter så gott jag kunde för att hänga med. För det är klart att den leken var jätte rolig. I alla fall för katten och valparna. Jag han med att få upp mobilen, så om bilderna inte är allt för suddiga så kommer lite kort så småningom.

Det kom en fråga.

Hej Kajsa. Kul att du följer min blogg. Alltid trevligt med nya bekantskaper. Ber om ursäkt att mitt svar har dröjt några dagar.
Du frågade mej hur man kan veta om någon är seriös. Jag antar att du menar uppfödare.
Om det är en Kennel så kan du alltid kontakta Svenska kennel klubben. Dom ska kunna svara på det mesta om den kennel du frågar om. Dom har egna inspektörer som besöker kennlarna. Det ger en viss trygghet. Letar du efter en viss ras så kan du fråga någon som du känner, eller möter som har den hundrasen, om var dom har köpt hunden, om dom är nöjda på alla sätt. Om hunden är frisk och mentalt stabil. Man kan även fråga kenneln där man köper valpen om dom har möjlighet att lämna refferenser.
När det gäller blandras avel så blir det genast svårare. Det finns hur många valpar som helst tillsalu på tex Blocket. Jag har länkat till två sidor som jag tycker att du ska kolla på. Läs vad dom skriver. Där får du utförliga råd om hur du ska gå tillväga när du köper en valp av en privatperson. Var aldrig rädd för att fråga. Det är du som ska köpa en valp. Den ska du förhoppningsvis dela din tid och ditt liv med i 10-15 år.
Alla bladrasuppfödare eller för den delen renrasuppfödare är långt ifrån seriösa. Oseriösauppfödare kommer det alltid att finnas. Det har även jag fått erfara. Dom är bara ute efter pengar. I bland rör det sig om rena valpfabrikerna. Tiken får en kull på nästan varje löp och får inte vila mellan valpningarna. Allt kan verka bra och seriöst men är bara en fasad utåt. Vissa drar sig inte ens för att sprida falska ryckten om andra uppfödare. Så gå inte på rykten, ta reda på fakta.
Avslutningsvis vill jag säga att det är viktigt att du tänker på vilken hund typ du vill ha. Ni ska passa ihop du och hunden. Det är lätt att falla för en söt valp, men passar den hunden dej.

Glad Påsk


Glad Påsk


Glad Påsk

Skärtorsdag i dag. Nu är det liksom påsk på allvar. Här hemma har vi inte pyntat så mycket. Valparna hade säkert tyckt att det var spännande med en massa pynt. Gott också, kan jag tro. Vi kör varianten med pynt som kan stå högt upp. Påskris har vi inte. Fjädrar, ägg och annat pynt som man brukar hänga i riset är inte en nyttig måltid för små valpmagar. Säkerheten för valparn går före påskpynt helt enkelt. Lite extra gott att äta ska dom få. Valparna har tidigare fått smaka av "våran" mat och det har varit uppskattat. Köttgryta var väldigt gott. Inte minst gräddsåsen som hörde till. Jag ger valparna av vanlig mat i bland. Dom får lite till sammans med valpkulorna. Det viktigaste är att se till så att maten inte är för starkt kryddad eller innehåller massor av lök. Hundar kan få blodbrist av att äta lök (gäller alla lök). En annan mycket viktig sak att tänka på när man ger vanlig mat till hundar; Den ska vara benfri.  Ben flisar sig när hundar gnager på dom och de flisorna kan orsaka stora skador. Vill man ge sin hund ben så finns det märgben att köpa i frysen på de flesta mataffärer.

Morgonpromenad

I morse ville alla vovvarna ut samtidigt. Inte så lätt att gå på promenad i skogen med fem vilda busiga vovvar. Men vi tränar ju på detta med att gå tillsamman, alla samtidigt, och det är nog en massa träning som ska till. Jag måste ändå få berömma alla mina vovvar. Dom är samtliga tålmodiga och positiva till dessa promenader. Ingen som blir ovän eller sur på någon annan vovve. Valparna är ju som en vrivelvind genom skogen medan de vuxna hundarna vill få strosa och promenera i sin takt. Bella och tokvovven brukar jag släppa lös så dom får springa av sig i sin egen takt. Valparna vågar jag inte släppa. Dom håller jag i koppel och under uppsyn hela tiden. I morse mötte vi en granne som var ute med sin Morris. Stackarn blev lite överrumplad av att möta så många vovvar samtidigt. Men det är bra. Alla hundar behöver träna på att umgås. Valparna tycker att det är spännande med nya hundar. Lilla Smulan tycker fortfarande att andra hundar är lite läskigt men det går bättre för varje gång.

Teknikens under.

Kolla vad jag kan. Har via en vän, som för övrigt är en duktig fotograf, hittat ett program till datorn  som heter fotosketcher. Där kan man trolla med sina foton. Helt nytt för mej. Tog en av mina bilder och gorde om den i nämda program. Kul grej och snyggt blir det också. Tack för tippset Marita. Det här ska jag experimentera med ofta. Vill ni ha egna ideer om vad man kan få till med en dator och lite tålamod. Kolla hennes fina hemsida:
http://www.amatorphotografen.se

Lilla Smulan


Lite Kuriosa

I dag inleds påskveckan. Skärtorsdag och Långfredag är välkända dagar. Vad många har glömt är att alla dagar i påskveckan har ett eget namn. Här får ni en länk om påskens alla dagar. Håll till godo:
http://annetteathome.se/paskdagar.htm

Fästingen- ett otyg


Naturen vaknar

När man är mycket ute i skog och mark så kommer man förr eller senare stöta på  de mindre trevliga djuren som bor där. För mej innebär det ormar och fästingar.  I Sverige har vi bara en giftorm och det är huggormen. Alla som blir bitna av en huggorm ska uppsöka sjukvård. Alla reagerar olika, även hundar. En del hundar får inga större besvär från ett huggomsbet. Tyvärr finns det hundar som faktiskt dör av ormbett. Vi har inte mött några ormar än på våra skogspromenader, men det är väll bara en tidsfråga. Om din hund blir biten av en huggorm gör så här
Håll hunden i stillhet.
Leta reda på bettet och se hur det ser ut.
Ge hunden av ev medicin som du har fått mot ormbett.
Uppsök veterinär
Fästingen är aktiv i stort sett hela året. Jag har redan plockat bort flera från mina vuxna hundar. Valparna har klarat sig ännu. En varm vinter och en varm vår gör att det finns gott om fästingar i naturen. Det bästa är att plocka bort fästingen innan den har satt sig. Har den satt sig så är det enklast att ta bort fästingen med en fästingplockare. Det finns flera olika på marknaden. Det är bara att välja den som man tycker är bäst. Det finns diverse fästingmedel på marknaden. De flesta inehåller gifter av något slag. En del hundar blir sjuka av dessa gifter. Jag har använt mig av frontline och mina hundar tål det. Det finns ett medel som du kan göra själv. Mata dock aldrig din hund med vitlök. Kan ge blodbrist och annat otyg.
5 dl vatten
pressa i 1-2 klyftor vitlök
1-2 citroner
1 burk timajan
1 burk rosmarin
Låt sjuda en stund. Sila av och häll upp i en sprejflaska. När det har svalnat, spreja på hunden och låt torka in innan du går ut. Håller sig ca 1 vecka i kylen.
Jag har provat och jag tycker att det fungera ganska så bra.
Så till sist några länkar
http://www.veterinaren.nu/artiklar/hund/fastingar/fastingar-hund/73
http://www.fraga-veterinaren.se/effektiva-medel-mot-fastingar/
http://www.agria.se/hund/artikel/om-hunden-blir-ormbiten
http://dagbladet.se/nyheter/sundsvall/1.1153146-ett-huggormsbett-kan-vara-livsfarligt

Huggorm


Fint väder = Ute så mycket som möjligt.

Vilken underbar vår vi har haft. Ljumma vindar och en sol som värmer nästan varje dag. Sånt väder är vi inte bortskämda med minsan. Sånt väder får man ta tillvara på bästa sätt. För mej och valparna innebär det massor av tid utomhus. Vi försöker utnytja dagen så mycket som det bara går. Sen har vi ju tur med att vi känner dom som har inhängnade tomter där valparna och de vuxna vovvarna får busa fritt. Har alltid med mej mobilen så jag fotade lite till. Han med att filma också. Valparna är busiga och springer så dom snubblar på sina egna ben.

Lilla Smulan


Smilla njuter i solen


Sigrid njuter i solen


Brottnings match


Har ni godis???


Skönt att vara ute.


Busiga valpar


RSS 2.0