Kvällspromenad

Nu när det är varmare ute och vädret faktiskt tillåter så passar vi ofta på att ta en kvällspromenad med hundar och valpar. Jag trodde att valparna skulle tycka att mörkret vara lite läskigt, men inte då. Dom skuttar fram som dom brukar göra mitt på ljusan dan. Lika roligt har dom. Bilar och bussar är inte ett dugg att oroa sig för längra. I alla fall inte om man är trygg med sina kompisar. Då vågar vist valparna allt.

Stora värden

I morse tog jag några valpar i taget och gick en promenad ute i stora värden. Dvs inte i skogen. Vi gick så att vi mötte bilar och stora monster bussen. Lite läskigt tyckte valparna att det var men det gick snabbt över. Dom har blivit så duktiga att gå på promenader. Nu är vi ute flera gånger på promenad varje dag. I bland alla tillsammans men oftast några åt gången.

Smulan


Sigrid


Sigge och Smilla sover sött


Smilla


Liten Saga söt som socker


Frissering

Nu har jag tagit mod till mej och klippt bort lite päls runt ögonen på sigge, sigrid och smulan. Det hade växt igen ordentligt, och för att även dom ska se ordentligt, så fick saxen åka fram. Det blev inget proffsjobb, men det blev betydligt bättre än innnan.

Höga berg och djupa dalar

Idag har valparna bestigit Mount Everest. Åkt kana utför Alperna. Vadat över Amazonasfloden och forserat Borneos djungler. Ja, inte riktigt, men för valparna kändes det nog ungefär så. Spännande, och gissa om dom är trötta nu. Förmodligen sover dom i flera timmar nu. Massor av nya intryck att bearbeta. Att promenera med alla valparna samtidigt går bättre och bättre. Vi ska fortsätta träna varje dag. Det blir trasel på koplena men men, vad gör väll det.

Söööötast


Alla Godingar


Trassel


Full rulle


Sötisar


Busbäbisar


Promenad


Trötter


Söta nosar


Skogsmulle

Äventyren tar aldrig slut för en liten valp. I dag har vi varit på skogspromenad. Några i taget. Alla på en gång klarar jag inte riktigt ännu. Vi kämpade på genom skogen. En tur på ca 20 min, för en liten valp alltså. Många gånger under vägen blev det trassel på koplen. Många gånger trasslade dom in sig runt mina ben. Många gånger stannade vi och nosade på någon spännade kotte, löv, kvist eller annat. Då kom jag att tänka på några textrader från en gammal barnvisan; Valpen min tycker om att ha skoj. Man får ha tålamod oj oj oj. För med massor av tålamod och en stor portion humor går det mesta. Dagliga promenader kommer att införas hedanefter. Så småningom ska vi nog kunna gå alla samtidigt. Så småningom kommer valparna att bli riktiga skogsmullar allihop.

Hela Ligan


Baddag

Dåvar det dax igen. Kloklippning och bad. Måste göras med jämna mellanrum. Alla valparna schamopnerades noga och omsorgfullt. Busiga och vilda sprang dom sej torra. Sen när dom inte orkade springa mer somnade dom på fläck och ställe. Då åkte klo tången fram. Alla valparnas klor klipptes och det gick hur bra som helst. Det gäller att välja när man ska klippa klor på små valpar. Är dom trötta så bryr dom sig inte om vad man gör med deras tassar. Nu sover alla valparna sött och allt är lugnt och stilla. I morgon är en ny dag. Då ska vi fortsätta att träna på att bli rumsren och att gå i koppel. Inte en dag utan nya äventyr när man är en liten söt valp

Vitt kallt fluff

Det har snöat under natten och på morgonen. Allt är täckt med alldeles nytt vitt kallt fluff. Valparna kom snabbt på att det där vita kalla, det kan man äta. Man kan hoppa omkring och jaga varnadra. Man kan kana och sparka runt. Jag gjorde små bollar av snö till dom som jag kastade och rullade. Gissa om det var spännande. Hur kul som helst faktiskt.

Torr och ren

Det där med att bli rumsren kan ta tid. Precis som med oss människor så är valparna olika individer. Dom kommer helt enkelt att fatta grejen olika fort. Det handlar också om mognad. Nu har vi i alla fall kommit i gång på allvar med att få kontroll. Vi har påbörjat rumsren träning. Eftersom valparna är många så har jag valt att valparna i börja får lära sig att gå på tidning. På bara några dagar så märker jag skillnad. Några kommer i håg och  hinner till tidningarna. Andra har inte fattat grejen helt enkelt. Alla lyckade försök belönas med massor av beröm medan misslyckandena bryr vi oss inte om. Jag säger ingentin. Att börja fya skapar bra mer problem. Men beröm tycker alla om att få.

Friluftsdag

Idag har valparna varit ute i snön och busat runt. Några goda vänner kom hem till mej och hjälpte till så att både stora och små kunde vara ute samtidigt. Gissa om dom hade kul. Valparna glömde bort att dom hade koppel och nosade nyfiket runt. Filmkamer och kamera var med ut. Lyckades filma när valparna leker och busar. Dom stora vovvarna hängde på. Några fina kort blev det också. När valparna var trötta så gick vi till baka in i värmen. Nu har dom busat nästan hela dagen och sover gott.

Friluftsdag


Koppel. Usch å fy


Smilla


Små söta blandras valpar

Alla valparna ser olika ut. Det tycker jag och Benjis matte är kul och spännande. De har olika ansikts form, olika färger och tecken. Olika päls och är olika stora. Hur dessa små sötnosar kommer att se ut en dag när dom är vuxna vet ingen ännu. Det här är, som jag skrev i mitt första inlägg, Benjis och Bellas första valpkull.

Bella är pekines. Ja hon ska vara det i alla fal. För hennes pappa och mamma är nämligen pekines. Det finns inga stamtavlor åt något håll i hennes linje vad jag vet. Sen kan man ju alltid diskutera hennes utseende. Jag är fullt medveten om att hon ser mer ut som en tibetansk spanniel. Men eftersom mamma och pappa till Bella är pekineser så kan jag ju inte kalla henne för något annat. Att hitta på att hon är något hon inte är, vore inte seriöst. Hennes systrar och bröder ser ut som pekineser. I Bellas fall har det väll dykt upp nån gammal sovande gen eller nått, vad vet jag.

Benji är tibetansk spanniel. Han har stamtavla. Stamtavlor utfärdas bara av Skk och för att få en stamtavla måste tiken och hanens reggistreringsnummer uppges. Han är inte rastypisk. Inte enligt svensk standard. Precis som med Bella så kan jag inte hitta på att han är av en annan ras, även om det kan se ut så, för det vore lögn. Även på rasrena hundar kan det i bland dyka upp nått som ligger långt tillbaka i tiden. Kanske finns det rötter, långt tillbaka i tiden, i ett annat land. Rashundar ser olika ut beroende på vilket land dom kommer i från. Jag har sett andra tibbar som ser ut ungefär som han.

Mina valpar är  blandras valpar. Ovanligt söta blandisar. Dom växer upp hos mig i hemmiljö. Dom är vana vid människor och andra hundar. Dom får vara över allt och har, från det att dom kunde gå, utforskat värden. Värden växer och blir större i samma takt som dom växer och blir större. Jag har även en katt som dom brukar brottas med.  Ibland jagar dom henne. Katten tycker inte om att bli jagad av ett helt gäng vilda valpar men hon är klok våran Cleo . Hon förstår att dom är små och busiga. 

En del väljer hund defter ras, andra efter vad hundan ska anvädas till. Men dom allra flesta köper hund för att dom vill ha ett sällskap eller för att dom vill ha en till familjemedlem. En kompis som följer med ut på promenader och som viftar på svansen när dom kommer hem.

Som sagt jag vet inte hur dessa sötnosar kommer att se ut i framtiden. Det är ju Bellas och Benjis första kull. Jag vet bara att hemma hos mej så finns det fem vackra, söt, sociala, pigga, friska, nyfikna, trygga, små blandrasvalpar som letar nytt hem. Dom vill komma till någon som vill ha ett sällskap, en kompis. Till någon som blir glad av att mötas av en viftande svans. Valparna har fått en bra start i livet och jag vet att dom kommer att bli fantstiska familjemedlemmar.

Lekstund med kloka Cleo

Våran katt Cleo är en lugn och tålmodig dam. Klok och förståndig är hon också. Hon har inte varit så intresserad av valparna, men valparna har varit intresserade av henne. Cleo har fått stå ut med mycket. Hon blir jagad och utskäld av valparna. Dom klättrar på henne. I bland biter dom henne i svansen. Valparna vill förståss bara leka. Klok som hon är så förstår hon det. Hon har gått undan hitills men på sistonde har hon så smått börjat leka med valparna. Inte om dom rusar på henne alla på en gång. Men kommer dom en och en bjuder hon gärna på en brottningsmatch. I dag lyckades jag fånga dom på film.

Busa med katten Cleo


Första mötet med snö.

Hittade en filmsnutt som jag glömt att lägga upp här på bloggen. Den är nån vecka gammal men värd att visa ändå. Valparna fick vara en stund på balkongen och det hade snöat under natten. Gissa om detta var spännande. Ser ut som att det smakade gott också.

Snö

 


"Sötast när dom sover".

Valparna växer och utvecklas. Busar runt som bara den. Tyvärr har det varit kallt, så jag har inte vågat ta ut dom på backen. Men nu till helgen ska det ske. Får hjälp av Benjis matte och lill-matte så klart. Yngsta dottern har också lovat hjälpa till. Kamera och filmkamera ska med ut. Ambitionen finns att vi ska kunna få till fler flimsnuttar och fina bus bilder. Om vi lyckas och valparna fastnar på bild, på ett sätt så att det går att se vad det är vi har fotat/filmat, så kommer det givetvis att visas upp här på bloggen.
Håller på att plocka ihop koppel och selar/halsband så att vi har koll på alla.  Nu är dom ju "bara" fem kvar.
Idag har dom röjt ordentligt här hemma. Fick igång mina två vuxna hundar också. Det blev ett busade och stojande vill jag lova. Katten Cleo satt på avstånd och kollade in spektaklet.
Nu sover alla och allt är lugnt och stilla. Hur är det nu man säger efter en busig dag. "Dom är nog sötast när dom sover".

Lilla Skorpan


Mot nya öden och äventyr

Då har lilla skorpan åkt med sin nya matte till Göteborg. Vi pratdes vi på kvällen och lite ledsen var han men det gick över. Ska fortsätta att hålla kontakten så alla känner sig tygga och nöjda. Även jag.
Skorpan kommer att få det bra med sin nya matte. Hon är precis rätt person för att ha en hund. Dom gillar varandra.
Här hemma var han glömd av de andra hundarna samtidigt som han försvan ut genom dörren. Mamma Bella tog det lugnt och har inte letat efter honom. Hon fick vara med och såg vart han försvan. Jag tror att hon också tycker om skorpans nya matte.
Ska komma ihåg att fråga nya matte vad skorpan ska heta.

RSS 2.0