När vårsolen tittar in

När vårsolen tittar in genom förnstren så blir det sådär alldeles lagom varmt att ligga i dom soliga fläckarna och sola sig. Det går bra att ligga lite var som helst och hur som helst. Bara man får värma sig i solen.

Går bra att sova lite varsomhelst


Sötnosen Smilla


Mamma Bella


Skogsmulle.

Det är inget fel på upptäckarlusten hos valparna. Allt ska undersökas grundligt och gärna smakas på. Nosen och munnen jobbar för fullt när vi är ute. Det är bra. Valparna samlar in  upplevelser, smaker, dofter och intryck på detta sätt. Allt blir till nya erfarenheter och på så vis går deras utveckling framåt. Dom växer mentalt och blir trygga, nyfikna individer.

Små nosar som jobbar


Hämta pinnen


Går den att äta???


Spännande


Mmmm mossa


Spanar på nått


Har koll på läget


Kollar in kottar och sånt


Liten och söt


Gillar mossa


En stilla promenad.

Det blåser en del men det är ändå varmt ute. Alla vovvarna tycker att det är skönt med promenader. Valparna och jag har gått på några promenader idag. Vi brukar hålla till i skogen för där finns så mycket att upptäcka. Det mesta är trevliga saker men i bland upptäcker valparna det som är mindre trevligt. Smilla gick och tuggade på något. Jag trodde att det var en kotte eller en liten kvist. Mossa brukar också smaka gott. Men det visade sig vara en död mus. Usch och fy. Hon ville inte släppa musen först men gorde så tillslut. Jag kastade iväg musen långt in bland snåren. Vi får hoppas att det var en engångsföreteelse och att ingen av valparna hittar den eller någon annan mus igen. Vi får väll se om Smilla blir lite illamående i kväll. Kan nog bli så.
Som vanligt så var mobilkameran framme. Jag han med att både fota och filma lite. Ska bara fixa till bilder och film så kommer snart nya kort och snuttar med film här på bloggen. Inte när Smilla åt på musen dock. Det räcker att skriva om det.

En hälsning från Sigge.

Sigges matte skriver att han mår bra. Han busar och leker som den värsta vilde. Han har ju en stor tomt att var på så dom benen får skutta runt en hel del.

Vårsol och snart är det sommar

Visst är det skönt med sol och värme. Det tycker valparna också. Många av våra promenader går mest ut på att var ute. Vi går kanske inte så långt men stannar länge vid alla spännande dofter som valparna hittar i naturen. Kottar och mossa smakar godast just nu. I bland tar vi en tur i bilen och hälsar på hos någon med inhängnad trädgård. Kom att tänka hur fort det blir som en bastu i bilen. Redan vårsolens strålar kan ge en varm bil. Hittade några bra tabeller och varningens ord om hundar och värme.
Så dom där riktigt varma dagarna mår vovven bäst hemma i skuggan. Gärna en badbalja tillhands. Ibland måste man ju åka bil även om det är mycket varmt ute. Har då tagit med mej kylklampar och stoppat dom under "hundfilten". Mina hundar gillat detta. Dom söker sig till de kalla fläckarna. Pet-flaskor med iskallt vatten funkar också bra. Varma dagar så ska man alltid ha med extra vatten och en skål att dricka ur till sin hund.
Här kommer länken till sidan som jag hittade tabellerna på http://www.hittadjur.se

Inga trandtroll

Jag brukar faktiskt borsta mina hundars tänder. Jag vet att man ska borsta varje dag men nej, jag borstar inte deras tänder varje dag. Gör det ganska så ofta ialla fall. Bättre än inte alls resonerar jag om det. Det finns en massa bra och en massa dyra produkter att köpa till vovvarnas tansebissingar. Jag har köpt en tandkräm för hundar med leversmak. Mina hundar och även valparna tycker att den smakar jättegott, så dom blir glada när vi ska borsta tänderna. Speciella tandborstar för hundar finns det också. Några är riktigt bra. Jag har en dubbel som tar både in och ut sidan samtidigt. Men för det mesta använder jag en alldeles vanlig barntandborste. Funkar bra det med.
Ett annat sätt att borsta tänderna för hundar är att få tugga på hårda saker.
Märgben, finns att köpa i nästan alla mataffärer. Glöm inte att koka dom först.
Tuggben, finns det hur många olika som helst.
Dentastix, är något som mina hundar får ofta. Ska fungera som en tandborste ungefär.
Men jag tror nog ändå att tandkräm och borste gör bästa jobbet. Sen är det ju med hundar som med oss människor. En ren mun luktar gott helt enkelt.
Här kommer två länkar som beskriver hur man praktiskt går till väga med tanborstningen.
http://www.glanna.se/Hundsidan/hundar_tandborstning.html
http://www.arkenzoo.se/default.asp?sid=461

Bort med tandtrollen


Jadåvaredax igen

Klorna slutar aldrig att växa på en hund. Tillslut kan långa klor bli mycket smärtsamt och orsaka svårigheter för hunden. Därför är det viktigt att man klipper klorna ofta. Helst en gång i veckan. Nu ska erkännas att det är inte alltid som jag får till det med kloklippning varje vecka. Dessutom så är inte Bella så glad åt att få sina klor klippta. Valparna däremot har fått sina klor klipta många, många gånger nu så dom ser det mest som en lek och mys stund. För det är just det som klo klippning ska vara för hunden. En lek och mys stund. Inte något otäckt och hotfullt.
Man måste också komma ihåg att kolla hundens öron då och då. Valparna är så små ännu så där är det inga problem med varken hår eller vax. Men hos vuxna hundar kan man behöva båder rensa och trimma. Hos lekpappa Toker behöver det rensans minst lika ofta som jag klipper klorna. Han har också ett nosveck där det samlas smuts och det måste hållas rent och tort. Annars så blir det snabbt eksem.
Ingen pälsvård står det i bland om olika hundraser. Men sanningen är att alla hundar behöver mer eller mindre pälsvård. Alla hundar mår bra av att få pälsen genomborstad då och då. Mycket av det hår som hunden fäller följer med i en borste. Det är också skön massage för hunden att bli borstad. 
Jag har ett litet kitt som jag plockar fram när det är dax. Det kittet innehåller det som jag behöver för att fixa med klor, öron, nosvek, päls och lång päls som behöver trimmas.
-Klotång
-Trubbig sax
-Bommuls rondeller
-Tops
-Öronrens
-Alsollösning eller Jodopax
-Pigg borste
-En vanlig kam
-Foga sten (ryckt sten)
-Belönings Godis
Jag brukar passa på att göra allt sånt här på kvällen när alla hundarna är trötta. Eller också så går jag på långpromenad före. En låg energi nivå gör att det blir mindre diskussioner. Belöningar utdelas alltid och till alla.
Här kommer fler praktiska råd om klor och klo-klippning.
http://pedigree.se/articleseries/allt-om-valpar/klipp_klorna_ratt
http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/efter_tio?title=fredrik_steen_visar_hur_man_klipper_klorna_pa_sin_hund&videoid=2093400
http://vovve.net/Artiklar/Klor_och_kloklippning.asp

Mitt lilla kitt


Snygga Sigge


Åmotfors har fått tillökning

Inte vilken tillökning som helst. Snyggingen Sigge har flyttat dit. Hans nya matte kommer säkert att skämma bort honom. Jag vet att även Sigge får det bra. Han tycker om sin nya matte. Även vi ska hålla kontakten så en hälsning från Sigge kommer snart.

En första hälsning från Saga.

Bilresan hem gick bra. Hon gnälde lite första timmen men sen gick det bra. Dom stannade många gåner på vägen hem. Fick också höra att Sagas nya familj har fått beröm för sin nya valp på hemvägen. Dom är så stolta över henne. Saga har funnit sig till rätta. Hon både äter och busar för fullt. Som sagt, hon har fått det bra. Käns så skönt för mej att få höra att allt är bra med Saga och med resten av familjen.

Med nosen mot Norge

Nu har Saga fått ett nytt hem. Hon har idag flyttat till Norge. Hon kom till en mycket bra familj. Hon ska bo på landet och har barn om kring sig som säkert kommer att leka med henne. Saga själv såg ut att ta det med ro. Hon var trött när hon åkte så hon sover nog mest hela vägen. Familjen som hon flyttat till och jag kommer att hålla kontakten och så småningom kommer det små hälsningar från Saga till oss. Saga kommer säkert att trivas i sitt nya hem.

Söta Saga


Sol i både hjärta och sinne

I söndags så var vädret alldeles, alldeles underbart. Vi packade ihop hela ligan och styrde mot Forshaga. Sen fick valparna busa fritt i en inhägnad trädgård. Spännande var det. Trötta blev dom. Massor av nytt att ta in. Presis vad en liten nyficken valp behöver. Nya intryck, nya dofter, som blir till nya erfarenheter.

Mera utebus


Liten film om busiga valpar.

Som jag skrev tidigare så var vi hemma i pappa Benjis trädgård i dag. Fint väder, varmt i luften och vårkänningar. Filmade med min mobil. Måste få tillägga att jag är lite impad av mobilen. Hyfsad kvalitet blir det. Hur som helst. Här är en liten filmsnutt på vilda, glada och busiga valpar.

I Benjis trädgård


Gosekatten

Min gosekatt Cleo. Stolt och vacker. Tålmodig som få. Hon har fått stå ut med dessa vilda valpar. När dom sover går hon runt och tittar till dom. Tvättar dom om hon anser att det behövs. Hon gosar med valparna om dom vill. Men för det mesta så kommer dom inte en och en utan alla samtidigt. Det tycke inte Cleo om. Hon har en egen privat plats som hon har valt själv och det är på köksbordet i en korg. Nu kan man ju tycka att hon ska få vara ifred där. Men Saga är en försigkommen liten tjej. Hon har räknat ut hur man tar sig upp på bordet. Där vill inte cleo gosa. Där vill hon få vara ifred. Men snäll som hon är så går hon därifrån tillslut. Lyckades filma en liten snutt om detta

Gosar med Cleo


Bil träning pågår.

Nu börjar valparna bli lite beresta. Vi har åkt bil flera gånger. De första gångerna var det sång från baksätet. Har monterat en bur till valparna där. Men nu har dom vant sig och sjunger mindre och mindre för varje gång. Dom ser att dom vuxna hundarna inte tycker att det där med att åka bil är nått särskilt. Så dom har förmodligen bestämt sig för att gilla läget, så att säga. Lite protester är det fortfarande när vi kommer fram till bilen. Men min tanke är att dom så småningom ska koppla ihop bilåkadet med att det händer någor roligt. Jag gör ju så att vi åker hem till någon med inhängnad trädgård så att dom får leka och busa några timmar. Det tar nog några bil turer till men sen tror jag att dom har fattat. Dom är smarta dom små busfröna.

I den härliga vår solens glans

I söndags och i dag har vi passat på att åka och hälsa på hos snälla männiksor. I söndags var vi i Forshaga och i dag var vi hemma i pappa Benjis trädgård. Båda gångerna var kamera och filmkamera med. Filmerna måste fixas lite så dom kommer så småningom. Kort har jag fixar några. Dom är från idag och pappa Benjis trädgård. Det hade ju kommit lite nederbörd under natten så det var häligt blött på gräsmattan. Gissa om det var kul att få röja runt i rabbater och lerpölar. Nosarna var ofta ner i backen. Många nya dofter att registrera. Där emmelan så gick rejset vill jag lova. Valparna har jagat varandra och brottats så det stog härliga till. Många nya intryck och så några gamla som dom kom ihåg. Valparna har varit i pappa Benjis trädgård en gång förut. Så den här gången fans det ingen tvekan utan dom började leka på en gång. När man nu har chansen att få upptäcka värden så ska det göras ordentlig. Så dom har smakat på gräset och leran. Dom har även provtuggat  diverse växter. Leriga, nöja och mycket trötta fick dom bada när vi kom hem. Sen sov dom i flera timmar. Nu har vi tagit en kvällspromenad och valparna har somnat om. Kan jissa att dom har en del att drömma om inatt.

Liten Smula


Smutsig? Jag?? Nej


Liten Smula


Sagas mysstund


Håller koll på läget


Beskär Rosorna


God Morgon :)

I morse och i går kväll upptäckte jag att det hade kommit in kommentarer på min blogg. Jag har fått kommentarer förut men nu var det från helt främmande människor. Jag blev jätte glad. Kul att fler än släkt och vänner har hittat hit. Skriver en rad till var och en av er med detta inlägg.

My: Sidan har jag haft sedan valparna föddes. Den handlar bara om valparna och om vad som händer i deras liv. Ville visa allt man kan göra för små valpar så att dom blir trygga hundar och individer.
Fanny: Jag har fått lite hjälp av min yngsta dotter. Hon har gjort headern och hjälpte mej att leta fram en bra bakgrund. Resten har jag använt från de mallar som finns. Jag ska hälsa min dotter att du tyckte om sidan. Då blir hon stolt och glad.
Rut: Tack så mycket. Alltid lika roligt med possitiva och trevliga människor. Jag ska fortsätta att skriva och hoppas att du kommer att tycka om mina kommande inlägg.
Malin: Tack så mycket. Jag kommer att fortsätta att blogga. När alla valparna har fått nya familjer så kommer det att finnas uppdateringar om hur dom har det. Jag planerar att hålla kontakten med mina valpköpare. Kanske skriver jag lite mer då om mina vuxna hundar och allmänt om hundar också. Vi får se.
Ellen: Tack så mycket. Jag försöker att skriva på ett sätt som alla kan ta till sig. Att man sen lär sig något på kuppen gör ju ingenting. Jag kan absolut inte allt om hundar men en hel del har jag lärt mig. De kunskaper jag har delar jag gärna med mig av.
Fortsätt gärna skriva kommentarer till mej. Jag lovar att svara så fort jag kan.
Marie-Louise

En Hälsning

Här kommer det en hälsning från lilla Enzo (skorpan). Hans matte skriver till mej och berättar att han mår bra och trivs i sin nya familj. Han är, precis som alla valparna, mycket social. Han har tydligen blivit en kändis i sitt bostadsområde. Alla tycker om honom och tycker att han är så söt. Enzo själv njuter säkert av uppmärksamheten.

Söta Enzo


Välutbildad

Ja. valparna har varit med om en massa nya saker i sina unga liv. Lärt sig gå i koppel. Är ute på promenader. Träffar andra hundar. Många olika väder har provats på. Åkt bil. Kan sitta. Vänta en kort stund. Kissar på tidning ibland. Kissar och bajsar ute också minsann. Smakat på kottar och barr. Har börjat träna på hit men det funkar bara ibland. Leker bra tillsammans. Gillar att gosa. Sover för det mesta gott hela nätterna. Busar med katten även om katten inte vill. Har träffat en massa olika människor och tycker lika mycket om alla dom möter. Possitiva och nyfikna går dom framåt i sin utveckling. Nu har dom tagit ett extra tag i sin egen utbildning. Dom gillar att läsa posten. Försöker förmodligen lära sig att virka och jag misstänker att det är valparna som vill göra dörröppningen bredare. Valpar är valpar och på valpars vis så gör dom inte bara gulliga och trevliga saker. Dom gör också en massa bus och hyss. Som valpägare får man ha mycket humor, massor av tålamod och en hel del städutrustning.

Ta hand om posten


Garn trassel


Hemma hos pappa Benji

Dagen har varit fylld av äventyr. Idag var alla valparna hemma hos pappa Benji och hälsade på. För att ta oss dit så var vi tvugna att åka bil. Jag fixade fram bilburen och monterade den i baksätet. Alla valparna fick plats i buren. Mamma Bella fick också åka i baksätet men inte i buren för det hade blivit för trångt. Lekfarbror Toker var också med. Först släpte vi ut valparna tillsammans med Toker och Bella på tomten. Sen fick Bella och Toker vila en stund i bilen för nu skulle dom få träffa kompisen Elvis och pappa Benji. Det gick riktigt bra. Lite skällande och oro blev det bland valparna men nyfikna var dom också. Fast mest på håll. Den som tog det coolast var gosiga Sigrid. Hon gick fram först och nosade på både Elvis och Benji. Ja. Det var ett äventyr för valparna idag. På tomten var det både blött och lerigt. Inte konstigt med tanke på hur vädret har varit. Så när vi kom hem blev det storbad av 7 leriga hundar. Nu skulle det här ha kommit in film som visade på dagens äventyr. Men ibland är jag bra klantig. Har lyckats med att delita allt ihop. Ja, ja, även solen har fläckar heter det ju. Vi får hoppas på att lillmatte fick några fina bilder. Hon är ju bra på att fota hon.

Vårväder.

Vilken underbar vårdag. Valparna och jag var ute i skogen på en tur. Brukar ju glömma kameran hemma men idag var ockmindstonde mobilen med. Den har ju en kamera. Bilderna blir lite suddiga men det syns i alla fall vad det är jag har fotat. Nu sitter inte valparna still och väntar på att jag ska få till en snygg bild så dom blir lite som det blir.

Alla tillsammans


Myser i skogen


Häråt eller däråt????


Lite trassel


Många koppel blir det


Snygga Sigge


Aktivering.

Sova, busa, leka och träning. Allt i lagom doser. Små valpar behöver aktiveras. Och det mesta som man gör med valparna kan kallas för aktivering. Vi är ute på promenader flera gånger om dagen. Det är bra och nyttig aktivering. Dom rullar, hoppar och springer fram. Efter promenaderna brukar dom busa en stund inne. Sen somnar dom på plats och ställe. Det är också bra träning, på alla sätt, att få vara ute. Det ger stimulans till alla valpens sinnen. Stimulans ger utveckling. Vi brukar också träna på sitt, vänta och hit. Sitt kan dom och det går jätte bra. Vänta kan dom men inte alltid. Hit har vi precis börjat med och några har fatta. Hur gör man då för att träna fem valpar samtidigt. Ja det kräver en massa tålamod och en hel del sinne för humor. Med beröm och godis kan man komma långt med en liten valp.
Jag gör helt enkelt så att jag har godis i handen och den valpen som gör rätt får godis och samtidigt säger jag mitt komando ord. Till slut kopplar dom ihop ordet med vad jag vill att dom ska göra. Funkar bra för både mej och valparna. Vi tar en sak i taget och när dom kan den så tränar vi in nästa grej. Med Tålamod, tålamod, tålamod. Valparna är lättlärda. Dom fattar snabbt vad det är jag vill att dom ska göra. Godis är drivkraften och väldigt gott

Busiga men också Gosiga

Valpar är på valpars vis busiga. Fullt ös när dom är vakna. Dom busar och leker med varandra. I bland alla tillsammans och ibland några åt gången. När dom inte orkar busa mer så vill dom gosa istället. I dag lyckades vi få några fina bilder på gosiga Smulan. Först lite bus. Sen massor av gooooos.

Busiga Smulan


Gosiga Smulan


Busar med Mamma

Bella är en riktig busfia. Hon gillar verkligen att busa med sina valpar. Oftast tröttnar valparna före mamma Bella. Det går vilt till när det busas. Lyckades fånga lite bus på bild

Busar med Mamma


Dom växer

Valparna växer och frodas. Blir egentligen bara sötare för varje dag som går. I går var det stora badardagen igen. Inte jätte kul att bada men inga protester heller. Roligast har dom alltid efter badet. Då blir det fullt ös vill jag lova. Det ska springas omkrin,hoppas, jaga varandra. Dom blir så att säga torra av bara farten. mamma Bella och busiga Toker vill också vara med och leka efter badet.  Bad brukar vara behövligt efter alla skogsturer som vi tar. I bland tar jag bara tasssarna men i går fick det bli ordentligt gjort. I dag var veterinären här och alla valparna fick sitt 12 veckors vaccin. Ingen av dom pep ens. Dom är så trygga och nyfikna så det var mest spännade att det kom någon och att hon sen var snäll gjorde ingenting. Massor av godis och beröm till alla gulliganerna.

Kan sälv


Kollar in grejer


Jätte blöööööt.


Bita sig själv i svansen????


Tröttisarna Smilla och Sigge


Saga


Saga


Saga


Sigrid


Gosetjej Sigrid


Nybadade och fulla i bus


RSS 2.0